Kabinet wil aansprakelijkheid van bouwers vergroten

20130418_bouw

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

12-11-2013

Het kabinet en Bouwend Nederland zijn het niet eens over het vergroten van de aansprakelijkheid van bouwers. Voor details zie onderstaande artikelen uit Cobouw. Bouwfouten zijn veelal de verantwoordelijkheid van opdrachtgevers omdat zij  het ontwerp, de constructies en materialen voorschrijven, aldus Bouwend Nederland.

Door de bouwer verantwoordelijk te maken voor uitvoering én ontwerp  voorkomt u deze discussie. Dit kan ook wanneer u uw project wilt aanbesteden. Maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak dan komen wij graag uitleggen wat dit voor uw project kan betekenen.

 

Kabinet wil aansprakelijkheid bouwers vergroten

Den Haag –  Het kabinet wil de aansprakelijkheid van bouwers vergroten. Dat verklaren Haagse bronnen tegenover Cobouw. De regering zou zelfs voornemens zijn om het Burgerlijk Wetboek aan te passen.

Nieuwe regels moeten de positie van opdrachtgevers en eindgebruikers versterken en de geleverde bouwkwaliteit verhogen. Zelfs ernstige  bouwkundige gebreken zouden nu nauwelijks op aannemers te verhalen zijn.  Eindeloos juridisch getouwtrek over schades, instortingen en broddelwerk, is het gevolg van een maas in de wet die een uitzonderingspositie biedt voor de bouw. Waar fabrikanten van producten zoals wasmachines principieel aansprakelijk zijn en blijven voor technische fouten, is de aannemer een dag na oplevering al van de meeste toekomstige claims gevrijwaard. Bron: Cobouw

 

 Reactie Bouwend Nederland op wens kabinet om aansprakelijkheid bouwers te vergroten

20120108_bouwhuis

Bouwend Nederland benadrukt dat aansprakelijkheid van de aannemer evenwichtig geregeld is in wet en standaard voorwaarden. “Er is geen enkele reden een ingrijpende, verreikende – en vermoedelijk zeer ongenuanceerde – maatregel als ‘oplossing’ te kiezen, zoals Haagse bronnen zouden aangeven”, aldus de branchevereniging.  

“Veel opdrachtgevers bepalen via hun ontwerp het eindresultaat. Uit onderzoek blijkt dat veel gebreken aan bouwwerken nou juist voortkomen uit het ontwerp. Ofwel in de door de opdrachtgever voorgeschreven constructies en materialen. Lang niet altijd ligt de oorzaak van een gebrek dus in een uitvoeringsfout van de aannemer. Bovendien is de oplevering niet zomaar iets. Oplevering impliceert immers goedkeuring van het werk door de opdrachtgever. Met die goedkeuring wordt vastgesteld dat de aannemer voldoet aan zijn contractuele verplichtingen. Logisch gevolg: de aannemer is na oplevering alleen nog aansprakelijk voor zich daarna voordoende gebreken die bij goedkeuring niet zichtbaar waren én wanneer opdrachtgever aannemelijk maakt dat dat gebrek is veroorzaakt door de aannemer. Niet voor niets ligt dit systeem dan ook besloten in de wet en in de – door de overheid vastgestelde – standaardvoorwaarden.”  Bron: Cobouw

Meer artikelen: